A honlapkészítésről általában

A honlapkészítés alapvetően három lépésből áll. Ez a legtöbb esetben egymás utáni lépések, esetlegesen kevés átfedés előfordulhat. Ebből következően minden korábbi lépés elhúzódása hátráltatja a további feladatok végrehajtását.

1

Grafikai tervezés

Ha teljesen egyedi designt akar és ezt egy professzionális grafikai stúdióra bízza, akkor 50 - 200.000 Ft-ot, a teljes költségének 20-50%-át költi a tervezésre.

Ezzel szemben, ha kész grafikával, úgynevezett sablonnal (angolul: template) készítteti a honlapját, akkor ezt az összeget egy fix díj váltja ki, átlagosan 60-70 USD (12-14.000 Ft) körüli, de kapható sablon 28$-ért is (5.600 Ft), sőt akár ingyen is.

Esetlegesen minimális további költség kalkulálható, ha képet kell cserélni a fejlécben. Jelentős, nagy változtatásra nincs lehetőség. Az, hogy mi

2

Konvertálás weblappá

Ha egyedi grafikára van szüksége, akkor azt szükséges ún. HTML formátummá átalakítani, mert a programozó ebből a formátumból tudja véglegesíteni a honlapját.
Ez árban gyakran ugyanannyi, mint a grfaikai tervezés.

Ha sablonból választ, általában nincs szükség erre a feladatra, mert a sablonnal adják a HTML verziót is. Esetlegesen előfordulhat kisebb változtatás miatti korrekció, pl.: új menü vagy az oldal elrendezésének megváltoztatása. Ennek díja töredéke az egyedi grafikához képest.

3

Véglegesítés, programozás

Ha már van HTML verzió, akkor jöhet az oldal tartalommal való feltöltése és a programozási feladatok elvégzése.

Ez egyedi grafika esetén a teljes díj 40-60%-a.

Sablonnal szinte csak erre költ, így a lényegesen kisebb teljes díj 70-90%-a kerül kifizetésre programozásra.

Most már összehasonlíthatjuk a tejes árat: az egyedi grafikai tervezéses honlapkészítés díjának 50-70%-át takaríthatja meg, ha az egyedi grafikai tervezés helyett sablon grafikával készítteti honlapját.

ÁFA?

Magánszemélyként van szüksége honlapra? Hobbiját mutatná be? Nem szeretne ÁFÁ-t fizetni?

Alanyi ÁFA-mentes egyéni vállalkozóként állítom ki a számlát, így ideális megoldás magánszemélyeknek, ÁFA mentes vállalkozóknak.

De az ÁFA alany cég, vállalkozó is jelentős megtakarítást érhet el a sablonos honlapkészítéssel. Példák a következő oldalon.