A sablonokról

A sablon azt jelenti minta. Minta a programozónak, minta a megrendelőnek.

A megrendelő feladata csupán egy sablonminta kiválasztása. Mint ahogy a neve is mutatja, ez csak egy minta lesz.

Kisebb honlap esetén a végeredmény 90%-ban azonos a kiválasztott sablonnal, csak a képek és a szövegek változnak meg, esetleg kitörölhetünk részeket,
ha annak funkciójára nincs szükség. Pl. ha a sablonban volt menü és almenü, de a honlapra már nincs szükség almenüre, akkor ez a terület eltűnik.

Nagyobb honlap esetén, új részek kerülhetnek bele, illetve főleg adatbázis használata esetén további grafikai munka is szükséges. Pl.: vendégköny vagy fórum berakásához a sablon nem tartalmaz grafikát, így azt bele kell illeszteni a sablon kinézetébe, figyelni kell a színekre, formákra.

A referencia oldalon képekkel illusztrálva is láthatja, milyen változásokon mennek keresztül a sablonok.

Nem hallgatom el a sablonokat ért kritikákat sem. A grafikai cégek, grafikusok a sablonról azt vallják, hogy silány minőségűek. Természetesen ez nem igaz.
A stúdiók, grafikusok érdekeltek a sablonok mellőzésében, hiszen így munkát veszítenek. Felmerül a kérdés, hogy akkor a sablonokat nem is grafikus készítette? De igen, a sablonokat profi grafikus készítette, megrendelésre. (Léteznek valóban rossz minőségű sablonok, de ilyen nem szerepel az oldalon és ezeket nem is ajánljuk.)

Másik kritika, hogy a sablon nem egyedi.
Ez természetesen igaz, valóban a sablont nem egyedileg árusítják. Ez azt jelenti, hogy a világból többen is megvehetik ugyanazt a sablont, és azt alakítják tovább saját igényeiknek megfelelően a végleges formára. Vagyis egy adott sablont többen is felhasználhattak, de annak az esélye, hogy találkozunk két, azonos sablonból készült honlapra csekély, mert több millió honlap létezik, míg egy átlagos ember 30-50 honlapot néz meg egy évben.


Több sablonárusító cég létezik, az ott található több tízezer sablon pedig biztosíték arra, hogy elképzeléseihez illeszkedő sablont találunk.

A sablont Ön is megvásárolhatja, ehhez internetes fizetéshez használható bankkártyára van szükség.
Kérésre ezt is elvégzem, de a sablonról számlát nem tudok kiállítani.

Ha mégis számla igénye van, akkor szüksége lesz egy céges bankkártyára, amelyről kifizeti a design árát. Ezután az e-mailben kapott számla számolható el költségként. Esetleg ÁFA fizetési kötelezettsége is keletkezik, erről kérdezze meg könyvelőjét.